Kanaaldijk-Noord 1, 5613 DH, Eindhoven
+31 (0) 40-2452555

PERSONEN- EN FAMILIERECHT

“Het gaat om meer dan het recht alleen….”

Het personen- en familierecht is een veelomvattend rechtsgebied dat zich bezighoudt met alle zaken die verband houden met de hoedanigheid, familiebetrekkingen en bevoegdheden van personen, zoals echtscheiding, alimentatie en omgang.  Het personen- en familierecht heeft veel raakvlakken met andere rechtsgebieden, zoals het vermogensrecht, goederenrecht, verbintenissenrecht en fiscaal recht. De advocaten van deze sectie werken daarom, indien nodig, met de andere secties samen.

Voor bijna elke zaak in het personen- en familierecht is de bijstand van een advocaat verplicht. De personen- en familierecht sectie bestaat uit drie ervaren advocaten met uitgebreide kennis en jarenlange ervaring op het gebied van personen- en familierecht.

De verhoudingen tussen (ex)partners, familieleden, ouders en hun kinderen zijn vaak erg gevoelige onderwerpen. De advocaten van deze sectie hebben daarom ook oog voor de emoties die in deze zaken spelen en zullen zoeken naar een juiste oplossing voor het geschil. Het gaat immers vaak om meer dan het recht alleen…

De sectie familierecht houdt zich onder meer bezig met: echtscheiding, verbreking samenlevingalimentatiegezagomgang  en jeugdrecht 

terug naar de andere secties

 

Team Personen- en Familierecht
Rob den Hoed
advocaat
Wilke Maas-van Weert
advocaat
Judith van Berlo
advocaat
proceskosten
Proceskosten in familiezaken

 Wie een procedure verliest moet alle proceskosten betalen…. Toch? Ik krijg veel vragen over de kosten van een gerechtelijke procedure en wie deze kosten moet betalen als er een procedure wordt verloren. Zeker als er sprake is van ongelijkheid in de financiële middelen van de partijen rijst vaak de vraag of de proceskosten bij winst kunnen worden afgewenteld op de wederpartij.

gezin
Kinderalimentatie en de nieuwe partner

In de praktijk komt vaak de vraag of de alimentatiebijdrage wijzigt zodra één van de twee ex-partners een nieuwe partner krijgt.  Deze vraag is niet zo simpel te beantwoorden. Het hangt namelijk af van de omstandigheden van het geval. Is er een nieuwe partner aan de zijde van de alimentatiebetaler of aan de zijde van de alimentatieontvanger? En zijn de kersverse partners alleen verliefd, verloofd of ook… getrouwd?

hond
Wel of geen omgang met de hond?

Het komt regelmatig voor. Twee echtgenoten besluiten om te scheiden maar komen er niet uit bij welk baasje de hond na de echtscheiding moet gaan wonen. Beide echtgenoten zijn emotioneel gehecht aan het beestje en behouden het huisdier het allerliefste zelf. Een scheiding betekent echter dat de hond zijn twee baasjes niet beide kan behouden. Wat regelt de wet hierover en kan een echtgenoot een omgangsregeling met de hond afdwingen?  

investering
Investeren in de woning van je partner/echtgenoot

In de praktijk wordt er regelmatig geld geïnvesteerd in de woning van een partner of echtgenoot, bijvoorbeeld voor de financiering van een aanbouw. De ene echtgenoot/partner investeert dan privégelden in de eigendom van de andere echtgenoot/partner (of in gezamenlijk eigendom). Hierdoor wordt hij niet ineens mede-eigenaar, maar zit zijn privégeld wel in het huis. Wat nu als deze echtgenoten/partners uit elkaar gaan? Krijgt de investerende echtgenoot/partner zijn geld dan terug en deelt hij mee in de waardestijging- of daling van zijn investering?

1 2 7