Kanaaldijk-Noord 1, 5613 DH, Eindhoven
+31 (0) 40-2452555

Verbreking samenleving

 

Verbreking samenleving

Tegenwoordig kiezen steeds meer stellen ervoor om ongehuwd samen te wonen. Ook het aantal kinderen met ongehuwde ouders is de laatste jaren sterk toegenomen. Helaas zijn er veel misverstanden over de rechten en plichten van ex-partners en worden er vaak zaken vergeten als de samenleving wordt verbroken. Hoewel het niet verplicht is om een advocaat in te schakelen bij een verbreking samenleving, is het wel verstandig om advies bij een advocaat in te winnen zodat u zeker weet dat alles goed wordt afgewikkeld.

Als u ongehuwd bent gaan samenwonen en uw partnerschap niet heeft laten registreren, gelden er geen bijzondere wettelijke regels die wel gelden voor echtgenoten en geregistreerde partners. Er bestaat bijvoorbeeld geen wettelijke partneralimentatieplicht en er is ook geen gemeenschap van goederen ontstaan. Als u echter gemeenschappelijke goederen heeft, bijvoorbeeld een koopwoning, zullen hier afspraken over gemaakt moeten worden.erb

Vaak hebben samenwoners wel een (notariële) samenlevingsovereenkomst waarin afspraken staan over de kosten van de huishouding, de (gemeenschappelijke) bezittingen en de verdeling van pensioenrechten. Een advocaat kan u helpen bij de afwikkeling van de samenlevingsovereenkomst. Na het verbreken van de relatie moeten de pensioenuitvoerders geïnformeerd worden, en moet een eventueel testament, waarin u elkaar als erfgenaam heeft benoemd, aangepast worden. Een advocaat zal u op deze zaken attenderen.

Ouders die uit elkaar gaan en samen zijn belast met het ouderlijk gezag, zijn na de scheiding of de verbreking van hun relatie volgens de wet ook verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. In het ouderschapsplan maken zij afspraken over hoe zij de verzorging en opvoeding van hun kind na de scheiding vorm zullen geven. In het ouderschapsplan worden bijvoorbeeld de afspraken over de hoofdverblijfplaats van het kind, de omgangsregeling en de kinderalimentatie vastgelegd. Een advocaat kan een ouderschapsplan opstellen en een alimentatieberekening maken.

Wilt u advies of hulp? Neem dat gerust contact op met één van onze familierechtadvocaten. Wij staan u graag te woord. U kunt ons bereiken via telefoonnummer 040-2452555, per e-mail (info@hvdadvocaten.nl) of via het contactformulier op de homepage.

Houben & van Dijck