Kanaaldijk-Noord 1, 5613 DH, Eindhoven
+31 (0) 40-2452555

Huurder heeft de mogelijkheid om onterecht betaalde bemiddelingskosten terug te vorderen

29 oktober 2015   mr. J.J.L. Paijmans

Update van artikel d.d. 24 februari 2014

De Hoge Raad heeft op 16 oktober 2015 een streep gezet door de praktijk met betrekking tot het in rekening brengen van bemiddelingskosten bij een huurder.

Bemiddelingskantoren en verhuurmakelaars mogen geen kosten in rekening brengen bij de huurder, indien deze zelfstandig een huurwoning heeft gevonden. Hierbij is het wel van belang dat de huurder geen specifieke opdracht heeft gegeven om op zoek te gaan naar een geschikte huurwoning en dat daarmee het bemiddelingskantoor dus uitsluitend voor de huurder zou werken.

Het is volgens de Hoge Raad niet toegestaan dat een woningzoekende opgezadeld wordt met bemiddelingskosten, indien het bemiddelingskantoor tegelijkertijd ook namens de verhuurder optreedt. Het is daarbij niet van belang of de verhuurder voor deze diensten al dan niet een vergoeding verschuldigd is. Zodra een bemiddelingskantoor een advertentie plaatst (op een website) treedt het bemiddelingskantoor feitelijk op voor de verhuurder. In een dergelijke situatie is het niet toegestaan een vergoeding te vragen aan de particuliere huurder van die woonruimte.

Gevolg van deze uitspraak is dat het huurders de mogelijkheid geeft om onterecht betaalde bemiddelingskosten terug te vorderen tot vijf jaar nadat deze bemiddelingskosten betaald zijn. Heeft u hulp nodig bij het terugvorderen van deze ten onrechte betaalde bemiddelingskosten, dan  staan wij u vanzelfsprekend graag bij.

Houben & van Dijck