Kanaaldijk-Noord 1, 5613 DH, Eindhoven
+31 (0) 40-2452555

Kosten voor het verkrijgen partneralimentatie fiscaal aftrekbaar

Een echtscheidingsprocedure brengt veel fiscale gevolgen met zich mee. Door de verbreking van het huwelijk verdwijnt het fiscaal partnerschap en ook de belastingteruggaven of -naheffingen vallen veelal in een huwelijksgoederengemeenschap zodat daar iets over afgesproken moet worden. Over ontvangen partneralimentatie dient inkomstenbelasting te worden betaald. Over betaalde partneralimentatie kan fiscaal voordeel worden verkregen.

Wat veel gescheiden partners echter niet weten is dat de kosten die samenhangen met het verkrijgen van partneralimentatie in de regel óók aftrekbaar zijn. Dit is een significant belastingvoordeel. Dit geldt dus alleen voor de kosten voor het verkrijgen en behouden van partneralimentatie en niet voor de kosten van het voeren van verweer tegen het betalen van een onderhoudsbijdrage. Het gaat dus om de kosten die een partneralimentatieontvanger in de regel maakt. Dit belastingvoordeel geldt bovendien alleen voor de kosten die samenhangen met het verkrijgen van partneralimentatie en niet voor kinderalimentatie.

Om welke kosten gaat het dan? Dit kunnen kosten zijn van de ingeschakelde advocaat maar ook kosten van andere (financiële of fiscale) deskundige. Proceskosten zijn in de regel ook aftrekbaar. Het is dus van belang om een gespecificeerde nota te krijgen waaruit de kosten voor het verkrijgen en behouden van partneralimentatie duidelijk blijken. Deze kosten kunt u vervolgens doorgeven aan de belastingdienst.

Bij Houben & Van Dijck Advocaten wordt altijd een gedetailleerde urenspecificatie gemaakt van alle werkzaamheden in een dossier. Op verzoek kunnen de uren die samenhangen met de verkrijging van partneralimentatie apart worden genoteerd. Dit scheelt achteraf een hoop uitzoekwerk.

https://www.google.nl/search?q=belasting&tbm=isch&source=lnt&tbs=sur:fmc&sa=X&ved=0ahUKEwiT-qWYqbnZAhUBKuwKHU8nCccQpwUIHw&biw=1280&bih=918&dpr=1#imgrc=7iONvZ9rBVL4pM:

Related Posts

Houben & van Dijck