Kanaaldijk-Noord 1, 5613 DH, Eindhoven
+31 (0) 40-2452555

Toestemming voor vakantie

mr. E. Kweens

De vakantieperiode komt steeds dichterbij. Als u bent gescheiden en samen met de andere ouder belast bent met het ouderlijk gezag over uw kind(eren) is het belangrijk om niet alleen over uw vakantiebestemming na te denken, maar ook om tijdig in overleg te gaan met de andere ouder. Voor een vakantie met uw kind naar het buitenland en de aanvraag van een reisdocument heeft u namelijk de toestemming van de andere ouder nodig.

Als uw ex-partner de benodigde toestemming weigert, is het niet verstandig om toch te vertrekken. De Koninklijke Marechaussee voert aan de grens controles uit om kinderontvoering te voorkomen. Alleen reizen met uw kind zonder dat u hiervoor toestemming heeft van de andere ouder, kan worden aangemerkt als onttrekking aan het ouderlijk gezag en kinderontvoering. Dit is strafbaar. Om uw vakantie ontspannen te beginnen, is het daarom verstandig om de achterblijvende ouder een speciaal toestemmingsformulier te laten invullen, zodat u bij een eventuele grenscontrole kunt aantonen dat de andere ouder instemt met de reis. Op de website van de Rijksoverheid kunt u het formulier en de toelichtingdownloaden:  https://www.rijksoverheid.nl/documenten/formulieren/2014/02/06/formulier-toestemming-reizen-met-minderjarige-naar-het-buitenland.

Als de achterblijvende ouder weigert om het toestemmingsformulier in te vullen, zult u zich tot de rechter moeten wenden. U verzoekt de rechter dan om aan u vervangende toestemming te verlenen om samen met uw kind naar het buitenland te reizen. De toestemming van de rechter treedt dan in de plaats van de toestemming van de andere ouder. Een dergelijke procedure is ook mogelijk indien uw ex-partner weigert om toestemming te verlenen aan de aanvraag van een reisdocument.

Een procedure tot vervangende toestemming kan in kort geding worden gevoerd, maar ook dan moet u er rekening mee houden dat de procedure enkele weken duurt. Bespreek uw vakantieplannen dus op tijd met uw ex-partner en laat de achterblijvende ouder het toestemmingsformulier invullen. Als uw ex-partner zijn of haar medewerking weigert, kunt u contact opnemen met één van de familierechtadvocaten van ons kantoor. Wij kunnen de procedure dan tijdig starten, zodat u deze zomer samen met uw kind(eren) van uw vakantie kunt genieten.

Related Posts

Houben & van Dijck