Kanaaldijk-Noord 1, 5613 DH, Eindhoven
+31 (0) 40-2452555

Recht op onbereikbaarheid vastgelegd in CAO Gehandicaptenzorg

Recentelijk is in het onderhandelaarsakkoord van de CAO Gehandicaptenzorg opgenomen dat een werknemer beschikt over het recht op onbereikbaarheid op vrije dagen. Het is de eerste keer dat in Nederland in een CAO wordt vastgelegd dat een werknemer oproepen of berichten van de werkgever mag negeren buiten de geldende werktijden.

Met de invoering van het recht op onbereikbaarheid, streeft de FNV naar meer zeggenschap van ruim 177.000 werknemers over hun werktijden. Werknemers moeten de gelegenheid krijgen om buiten hun werktijden tot rust te komen en te herstellen van hun werk. Werknemers mogen dan ook niet door hun werkgever onder druk gezet worden om hun laptop of telefoon in de gaten te houden omdat er een bericht kan komen van een collega of leidinggevende. Het gevolg daarvan is dat werknemers minder stress en meer rust ervaren omdat zij niet continue met hun werk bezig moeten zijn. 

Het is in Nederland een unicum dat het recht op onbereikbaarheid is vastgelegd in een cao. De erkenning van het belang van het recht op onbereikbaarheid is door deze handeling tot uiting gekomen. Het belang van onbereikbaarheid is ook toegenomen met de opmars van het gebruik van smartphones. De meeste werknemers zijn daardoor praktisch altijd bereikbaar voor e-mail of telefonische berichten.

In omringende landen zijn reeds eerder afspraken gemaakt om de bereikbaarheid van werknemers buiten werktijden te beperken. In Frankrijk is het recht op onbereikbaarheid sinds 2017 zelfs wettelijk vastgelegd. De verwachting van FNV is dat ook in cao’s van andere bedrijfstakken het recht op onbereikbaarheid zal worden opgenomen. Ik houd u met deze blogs graag op de hoogte van de ontwikkelingen rondom het recht op onbereikbaarheid in Nederland.

 

Related Posts

Houben & van Dijck