Valse aangifte
03 april 2017 mr. R. IJff
Is er valse aangifte gedaan tegen jou of wordt je door een valse aangifte van een strafbaar feit beschuldigd dat jij niet hebt gedaan? Dan leggen wij je hier de (on)mogelijkheden kort uit.
Valse aangifte is het doen van aangifte over een strafbaar feit dat zou zijn gepleegd terwijl de aangever op dat moment al weet dat dit niet is gebeurd. Mensen kunnen valse aangifte doen om financieel gewin (bijvoorbeeld om de verzekeraar een schadeclaim te laten uitkeren), om betrokkenheid bij een misdrijf te verhullen (bijvoorbeeld valse aangifte diefstal auto die betrokken is bij het verlaten plaats ongeval) maar ook om iemand onterecht te beschuldigen. Vaak hebben zij echter niet in de gaten welke consequenties dit heeft voor henzelf of voor anderen.
Voor het doen van valse aangifte kan een geldboete of een taakstraf worden gegeven of een gevangenisstraf. Ook kunnen de kosten die de politie heeft moeten maken door de valse aangifte, op de valse aangever worden verhaald. De valse aangifte moet dan echter wel kunnen worden bewezen. Dat gebeurt wanneer kan worden aangetoond dat de valse aangever de aangifte heeft gedaan terwijl hij op dat moment wist dat die aangifte niet waar was. Maar hoe bewijs je dat?
Als iemand wordt vrijgesproken voor een verdenking van een strafbaar feit waarover aangifte is gedaan, wil dit niet zeggen dat daarmee de aangifte onjuist is gedaan. Ook indien de strafzaak door het Openbaar Ministerie wordt geseponeerd (dus als het OM niet tot vervolging overgaat), betekent dit nog niet dat de aangifte vals is gedaan. En met alleen jouw verklaring dat iemand valse aangifte heeft gedaan, omdat die jou ergens van heeft beschuldigd wat jij niet hebt gedaan, kom je er ook niet.
Een valse aangifte kan niet worden bewezen aan de hand van alleen jouw verklaring. Daarvoor heb je nog minimaal een wettig bewijsmiddel nodig dat de valse aangifte ondersteunt. Dit kan zijn een getuige die van de valse aangever heeft gehoord dat die valse aangifte heeft gedaan of een bericht waarin de valse aangever dit zegt. Ook kan door middel van camerabeelden het een en ander vaak achterhaald worden.
Hoewel het ontzettend vervelend moet zijn om valselijk ergens van te worden beschuldigd, levert het doen van tegenaangifte over valse aangifte (zonder enig ander bewijsmiddel) in de praktijk vaak niet zo veel op. Ons advies is dan om je te focussen op jouw zaak waarin je als verdachte bent aangemerkt en tijdens je verhoor jouw verhaal hierover te doen.
Meer informatie
Mocht je nog vragen hebben, neem dan gerust contact op met een van de strafrechtadvocaten van Houben & Van Dijck Advocaten.