Kanaaldijk-Noord 1, 5613 DH, Eindhoven
+31 (0) 40-2452555

Vonnis tot betaling en dan?

Tot betaling veroordeelde schuldenaar moet inlichtingen verschaffen over zijn inkomens- en vermogenspositie en voor verhaal vatbare goederen.

Het gebeurt maar al te vaak dat een schuldeiser een vonnis krijgt tegen een schuldenaar tot betaling, maar dat het niet lukt om het vonnis ten uitvoer te leggen, omdat een schuldenaar weigert informatie te geven over zijn inkomens- en vermogenspositie en voor verhaal vatbare goederen. De schuldeiser kan de rechter dan vragen om de schuldenaar te verplichten inlichtingen te verschaffen.

Die situatie speelde ook in een kwestie waarover het hof Arnhem-Leeuwarden zich onlangs moest uitspreken. Daarin was de schuldenaar tot betaling van een geldsom veroordeeld, maar weigerde hij informatie te verschaffen over zijn inkomens- en vermogenspositie en voor verhaal vatbare goederen.

De schuldeiser had het hof gevraagd op basis van artikel 843a van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering de schuldenaar te veroordelen tot verschaffing van inlichtingen. De vordering werd toegewezen, onder verwijzing naar jurisprudentie van de Hoge Raad, waarin al bepaald was dat een schuldenaar in beginsel daartoe verplicht is.

Wilt u meer weten over de verplichting van schuldenaren tot het verschaffen van informatie, neem dan contact op met een van onze advocaten.

Wilt u de uitspraken nalezen? Klik dan hier.

Related Posts

Houben & van Dijck