Kanaaldijk-Noord 1, 5613 DH, Eindhoven
+31 (0) 40-2452555

Indexeringspercentage alimentatie 2019 bekend!

Alimentatiebijdragen, zowel kinder- als partneralimentatie, stijgen jaarlijks op grond van artikel 1:402a BW. De Minister van Veiligheid en Justitie stelt richting het einde van het jaar het indexeringspercentage vast waarmee alimentatiebijdragen voor het volgende jaar worden verhoogd. Dat is afhankelijk van de stijgingen van de lonen in dat komende jaar. Het indexeringspercentage voor 2019 is onlangs bekend gemaakt (gepubliceerd in de Staatscourant) en bedraagt 2%. 

Betaalt u of ontvangt u kinder- en/of partneralimentatie? Houd hiermee dan rekening. Het bedrag dat u betaalt of ontvangt, wordt vanaf 1 januari 2019 2% hoger. De alimentatieplichtige (degene die alimentatie betaalt) moet deze indexering zelf doorvoeren. Partijen hoeven niet jaarlijks naar de rechtbank om het nieuwe bedrag vast te laten stellen. Het nieuwe alimentatiebedrag kan men dus gewoon zelf berekenen aan de hand van het nieuwe percentage. Eventueel kan deze tool van het LBIO worden gebruikt om het nieuwe alimentatiebedrag per 1 januari 2019 te berekenen: https://www.lbio.nl/indexering-alimentatie/.

De alimentatieplichtige is verplicht deze verhoging door te voeren, tenzij de indexering schriftelijk is uitgesloten (uitzonderingssituaties).

Related Posts

Houben & van Dijck