Wat zijn mijn rechten en plichten bij een koopovereenkomst?
Een koopovereenkomst kunt u mondeling of schriftelijk sluiten. U heeft bepaalde rechten en plichten als u iets koopt. Zo heeft u recht op een onbeschadigd product. En u bent verplicht om te betalen voor het product.
Rechten bij een koopovereenkomst
Bij het aangaan van een koopcontract heeft u recht op:
- een product zonder beschadigingen;
- een compleet product;
- een product dat over de kwaliteiten beschikt die de verkoper heeft aangegeven;
- vermelding door de verkoper van bijkomende kosten, zoals bezorgkosten of installatiekosten.
De verkoper is ervoor verantwoordelijk dat hij u een goed product levert. Is het product goed maar voldoet het niet aan uw verwachtingen, dan bent u zelf verantwoordelijk.
Verplichtingen bij een koopovereenkomst
Bij een koopcontract heeft u ook verplichtingen. Is het contract eenmaal gesloten, dan zitten beide partijen eraan vast. Bij ontvangst van het product moet u dan de koopprijs betalen. Behalve als u anders heeft afgesproken.
Daarnaast heeft u een onderzoeksplicht. Dat houdt in dat u aan de verkoper moet vragen of het product geschikt is voor wat u ermee wilt doen. De verkoper heeft op zijn beurt een informatieplicht. Hij moet u vertellen wat hij weet van het product.
Koopprijs niet of te laat betalen
Als u de koopprijs niet of niet op tijd betaalt, kan de verkoper eisen dat:
- u alsnog de koopprijs betaalt;
- u de kosten vergoedt die de verkoper heeft moeten maken (incassokosten);
- u de wettelijke rente over de koopprijs vergoedt.
Mondelinge of schriftelijke koopovereenkomst
Een mondeling contract sluit u als u zegt dat u een product wilt kopen. Een schriftelijke overeenkomst sluit u op het moment dat u uw handtekening zet. Bijvoorbeeld onder een bestelling. U sluit niet pas een koopcontract op het moment dat u betaalt.
Sinds juni 2014 geldt dit ook bij de telefonische verkoop (telemarketing) van:
- een abonnement op een dienst;
- een contract voor energie, gas, water of stadsverwarming.
Let op: bent u al klant en gaat het om een verlenging of vernieuwing van een bestaand contract? Dan hoeft u niet te tekenen. De verlengde of vernieuwde overeenkomst is dan ook geldig als u alleen mondeling de overeenkomst sluit.
Bedenktijd?
Voor sommige overeenkomsten hebt u een bedenktijd. Bijvoorbeeld als u iets koopt via internet, telefoon, op straat of via verkoop aan de deur.