Kanaaldijk-Noord 1, 5613 DH, Eindhoven
+31 (0) 40-2452555

Politierechter of meervoudige kamer.

Bij vervolging voor een misdrijf kan de officier van justitie er voor kiezen om de verdachte te dagvaarden voor de politierechter of de meervoudige kamer. Zowel de politierechter als de meervoudige kamer maken deel uit van de rechtbank. Inwoners van Eindhoven en omgeving worden meestal gedagvaard voor de rechtbank Oost-Brabant. Bij dagvaarding voor de politierechter kan dat ook de vestiging van de rechtbank zijn in Eindhoven aan het Stadhuisplein 4. Bij dagvaarding voor de meervoudige kamer is dat de rechtbank in het Paleis van Justitie aan de Leeghwaterlaan 8 in Den Bosch (achter het station).

In artikel 368 van het Wetboek van Strafvordering is bepaald dat strafzaken voor de politierechter worden vervolgd indien de zaak naar het oordeel van het openbaar ministerie (OM) van eenvoudige aard is en het OM geen hogere straf dan één jaar gevangenisstraf wil eisen. Andere zaken, in de regel dus de ernstigere zaken, worden vervolgd voor de meervoudige kamer.

Bij behandeling voor de politierechter wordt de zaak behandeld door één rechter. Deze rechter kan dus maximaal één jaar gevangenisstraf opleggen. De politierechter kan, net als de meervoudige kamer, ook een boete of een taakstraf opleggen. Meestal doet de politierechter aan het eind van de zitting meteen mondeling uitspraak.

Bij behandeling voor de meervoudige kamer zijn er drie rechters. Vaak vinden er meerdere zittingen plaats en pas nadat de zaak geheel inhoudelijk is behandeld doet de meervoudige kamer uitspraak. De rechters moeten daarvoor met elkaar overleggen en daarom is de uitspraak niet meteen, maar later, 14 dagen na de laatste inhoudelijke behandeling. De uitspraak van de meervoudige kamer vindt op een afzonderlijke zitting plaats. De verdachte kan naar die zitting toe gaan, maar dat is niet verplicht. Meestal belt de advocaat op de dag van de uitspraak in de loop van de middag naar de rechtbank om de uitspraak van een medewerker van de informatiebalie te horen. Daarna informeert de advocaat zijn cliënt.

Het komt geregeld voor de het OM een verdachte voor de politierechter dagvaardt, maar dat de politierechter de zaak te ingewikkeld vindt om alleen te behandelen. De politierechter kan de zaak dan verwijzen naar de meervoudige kamer. De verdachte krijgt dan een nieuwe dagvaarding om voor de meervoudige kamer te verschijnen. Vaak is dat pas maanden later.

De gang van zaken op een zitting van de politierechter en de meervoudige kamer is in hoofdlijnen hetzelfde. Daarover zal ik u in een volgende blog informeren.

Related Posts

Houben & van Dijck